Gemeente Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort.
Spaarne Werkt is het nieuwe werkontwikkelbedrijf voor Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Vroeger heetten we Paswerk, Pasmatch en Perspectief leerwerkbedrijven.
Snuffelmug en Textielsorteercentrum zijn dochterbedrijven van Spaarne Werkt. Met de Gemeenten werken we samen aan diverse Sociale en Duurzame projecten
Spaarnelanden
Vanaf de start van Snuffelmug werken we op het gebied van grondstoffen en afvalstromen samen met Spaarnelanden.
Alle niet verkoopbare Haarlemse goederen sorteren we uit op grondstof.
Samen beoordelen we de Haarlemse grondstoffen met Spaarnelanden voor de juiste verwerking.
De inhoud van de Recycletas en hergebruikcontainer worden door ons gesorteerd. Samen richting zowel mogelijk hergebruik.
Spaarnelanden draagt ook zorg voor het beheer en de inzameling van Textiel uit de Haarlemse textielcontainers.
Textiel wordt gemiddeld 3x per week naar het Textielsorteercentrum bij Spaarne Werkt gebracht.
Meerlanden
In Heemstede werkt Snuffelmug op het gebied van grondstoffen en afvalstromen samen met Meerlanden.
Daarnaast kunnen particulieren herbruikbare of overschotten van bouwmaterialen inleveren bij Snuffelmug Heemstede.
Via ons kringloopcentrum komen deze materialen weer beschikbaar voor gebruik of hergebruik door andere particulieren.
InHolland Haarlem
Educatie is een cruciale tool om duurzaamheid meer en meer de norm te laten zijn.
Daarom zijn we blij en trots op onze samenwerking met Hogeschool Inholland.
Tijdens de LivingLab Sustainable Fashion krijgen de studenten uitdagende vraagstukken mbt het beperken van de textiel afvalberg.
Niet alleen brainstormen achter de computer maar letterlijk ook de handen uit de mouwen steken bij het Textielsorteercentrum van Spaarne Werkt. Zodat de studenten kunnen zien wat komt er nu aan plastic kleding binnen. Hoeveel kleding wordt er wekelijks gesorteerd als er jaarlijks een miljoen kilo textiel bij het sorteercentrum binnenkomt.
Tijdens LivingLab Sustainable Fashion komen onderwijs, onderzoek en werkveld samen. Uitdagende vraagstukken uit de samenleving die we met elkaar gaan tackelen
Tevens bieden we ook diverse stageplekken en werken we op verschillende thema’s samen.
Haarlemse Waardemakers
De Haarlemse Waardemakers is een initiatief van gemeente Haarlem, Spaarnelanden en Spaarne Werkt. Deze drie organisaties werken al lang samen in het scheiden van afval en het opnieuw gebruiken van materialen en producten. In 2040 wil Haarlem een circulaire stad zijn, zonder afval!
Wij hebben een missie: meer hergebruik en minder afval! Hoe we dat doen? Door kapotte spullen te repareren, door spullen die we niet meer nodig hebben weg te geven. Ook scheiden we ons afval en zorgen we dat materialen opnieuw gebruikt worden. We noemen dat Waardemaken van afval.
Haarlemsewaardemakers.nl
I did
Niet draagbare kleding wordt door i-did vervezeld. Vezels kunnen gebruikt worden voor innovatieve ideeën. Samen kijken we naar duurzame oplossingen voor de textielafvalberg.
I-did maakt ook diverse producten van vilt. Neem eens een kijkje op hun website www.i-did.nl
Diverse kledingbanken
We werken ook samen met diverse Kledingbanken voor het hergebruik van kleding.
Voorbeelden zijn in de regio:
Kledingbank Zaanstreek,
Kledingbank IJmond,
Modair
Snuffelmug en Modair® hebben de handen ineengeslagen om een inspirerende etalage te creëren die tot stand is gekomen door het toepassen van hergebruikte materialen en creativiteit. Als je goed kijkt kan je de materialen herleiden naar het interieur van de winkel. Niet alle materialen konden opnieuw worden ingezet in de winkel waardoor we hebben gekeken naar een nieuwe bestemming. Modair zag mogelijkheden om van ´pegboard´ wandsystemen sokkels te maken. Om het geheel extra karakter te geven zijn ze bekleed met gerecycled textiel in de vorm van vilt van I-Did.
Beiden zijn we toegewijd aan het verminderen van de afvalstromen, hergebruik te stimuleren en zo circulariteit te bereiken. Voor de etalage hebben we dat gedaan door creativiteit en sociaal vakmanschap in te zetten om gebruikte meubels en materialen te upcyclen naar frisse hedendaagse displays. Deze samenwerking draagt bij aan het behalen van de duurzaamheidsdoelen van Snuffelmug, waardoor we niet alleen de kringloop van grondstoffen sluiten, maar ook een positieve impact hebben op het milieu.
Dit is een missie waar Modair® zich volledig bij aansluit. Samen met zusterbedrijf RUSE zorgen we ervoor dat winkelinterieurs in gebruik blijven, al dan niet door 1:1 te herbestemmen of door de meubels eerst te upcyclen naar de hedendaagse behoeften om aansluiting te vinden bij de merkidentiteit van retailers en merken. Door te werken met herwonnen materialen helpen we hen om hun afvalstromen te verminderen en is een bijzonder en duurzaam store design gegarandeerd!
Haarlems Hout
Met Haarlems Hout / Nederlands Hout zijn we een samenwerking gestart om de massieve houtstromen van onze meubels een 2e leven te geven.
We sorteren diverse materialen en Haarlems Hout creëert er vervolgens een nieuw product van.
MeltUP
Onze plastic vrienden die van afvalstromen nieuwe mooie producten maken.
We sorteren diverse plastic reststromen uit, die MeltUp vervolgens vermaakt tot bijvoorbeeld plaatmateriaal of een bankje.
Ducky Dons
Duck Dons is een verwerker van producten waar dons in is verwerkt.
In het Textielsorteercentrum sorteren we niet herbruikbare producten met dons uit. Ducky Dons kan hier weer nieuwe producten van maken.
Voor meer informatie over het proces klik hier.
Hartenkamp Groep
Regionaal werken we met meerdere locaties van Hartekamp groep samen.
Samenwerken met sorteerklussen, duurzame projecten, werken op locatie Snuffelmug en nog veel meer.
Maak Terrein
Met diverse makers die op het Maak Terrein in Haarlem gevestigd zijn, zijn we continue opzoek naar verbindingen tussen de makers en grondstoffen.
Inname depot bij de milieustraat bij de Gemeente Bloemendaal
Bij de milieustraat in Overveen krijgen inwoners de kans om spullen die een tweede leven in zich hebben, te doneren aan de Snuffelmug.
In plaats van oude meubels, kleding, elektronica en andere nog bruikbare goederen weg te gooien, kunnen inwoners ze naar het inname depot brengen. Hier staan medewerkers klaar om deze items te sorteren en te controleren op bruikbaarheid.
Het inname depot moedigt hergebruik aan, vermindert afval en bevordert een milieuvriendelijkere benadering van het omgaan met overtollige spullen
Props leveren en verzamelen voor diverse festivals
Al jaren verzamelen en leveren wij props voor het stylen van festivals van ID&T en Awakenings.
Wij draaien ons hand niet om voor het leveren van bijvoorbeeld 100 banken of 75 Oma’s style schermerlampen.
Aan de hand van thema’s of moodboards dragen onze medewerkers bij aan de sfeer van een festival.
Van bankhoes naar kussen
Samen met MooiZooi en Ikea maken wij met ons naaiatelier, van afgedankte bankhoezen van de Ikea, nieuwe kussenhoezen, schorten en tassen.
Shoppen en showen
2 Welzijnsassistenten van Ouderenzorgorganisatie Sint Jacob hebben met vereende krachten een tweedehands kleding evenement georganiseerd voor de ouderen in Sint Jacob.
Dat niet alleen, na een bezoek aan de kapper en visagiste konden de bewoners hun nieuwste aanwinsten showen tijdens een modeshow.
We zijn blij dat wij ook ons bijdrage hebben kunnen doen aan dit creatieve en bijzondere project.
Arp Design tafelkleden
De meubels van Arp Design zijn eigenzinnig, tijdloos en bovenal praktisch in gebruik. In Haarlem gemaakt, met liefde voor de klant en het
ambacht van meubelmaker.
Een van de eerste ontwerpen is een ovale tafel en omdat ovale tafelkleden schaars zijn heeft Arp Design deze zelf ontworpen en ons naaiatelier heeft ze voor hen geproduceerd.
Vincentius vereniging Nederland
De Vincentius vereniging is een lokaal georganiseerde vrijwilligersorganisatie, die met behulp van armoedebestrijding en persoonlijke hulpverlening en vanuit het gedachtegoed van Vincentius,
een structurele bijdrage wil leveren aan goed leven voor zwakkeren en kwetsbaren in de samenleving.
Overtollig textiel wordt in samenwerking met ons Textielsorteercentrum gerecycled.
Speelgoed bank
Speelgoed krijgt door De Speelgoedbank een tweede leven en beland niet in de vuilnisbak of onder een dikke stoflaag op zolder
Zo maken zij jaarlijks méér dan 1500 kinderen blij met duurzaam speelgoed dat hen wordt gedoneerd.
Snuffelmug werkt samen met deze organisatie door regelmatig speelgoed uit te wisselen.
Kids Kleding Paradijs
Kids Kleding Paradijs heeft aandacht voor gezinnen met een kleine beurs. Samen kijken we naar zoveel mogelijk goed hergebruik van overtollige kinderkleding.
Het beperkt zich niet alleen tot kleding, maar ook interieur of andere manieren van samenwerken.
Dorcas
Dorcas en Snuffelmug werken samen aan het zoveel mogelijk hergebruik van spullen.
Kennis en ervaring delen we om betere resultaten te krijgen op Sociaal vlak en op het gebied van Duurzaamheid.
VHT Vereniging Herwinning Textiel
Het Textielsorteercentrum werkt samen met professionele textielsorteerbedrijven die bij de Vereniging Herwinning Textiel zijn aangesloten.
Recycling Service Centrum Amsterdam
Recycling Service Centrum gelooft in een duurzame wereld waar hergebruik van goederen en het maximaal terugwinnen van grondstoffen uit restproducten door alle bedrijven wordt toegepast.
Snuffelmug Heemstede en Textielsorteercentrum werken samen met RSC op het gebied van grondstofhergebruik voor goederen buiten de Gemeente Haarlem.
Bij Spaarne Werkt coördineert Snuffelmug met regelmaat grote sorteerprojecten in het belang van grondstofhergebruik.
Stichting Open
Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) geeft namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland invulling aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor e-waste.
Snuffelmug verstuurd alle niet werkende elektrische apparaten direct naar RSC Schiphol in opdracht van Stichting Open.
Snuffelmug Haarlem verstuurd dat in samenwerking met Spaarnelanden naar Stichting Open.
PostNL
Van webshops ingezamelde gebruikte elektrische apparaten die regionaal retour komen, worden door PostNL ingeleverd bij Snuffelmug.
In het sorteercentrum volgt een check en/of reparatie. Goed werkende apparaten gaan naar Snuffelmug en niet werkende apparaten naar Stichting Open.
In2Care
De In2Care Muggenval lokt en besmet Aedes-muggen met een speciaal langzaam dodend larvicide en laat ze dit verspreiden naar andere broedplaatsen (die vaak moeilijk te vinden en te behandelen zijn)
zodat muggenlarven niet alleen in de val worden gedood, maar ook in de nabijheid.
Een succesvol middel om te voorkomen dat virussen zoals het Dengue- of Zika-virus worden over gedragen.
Het naaiatelier in Haarlem heeft duizenden gaasjes gestikt wat een significant onderdeel van In2Care muggenval is.