Lees voor

Textiel Race

Textiel Race
Haarlemse kinderen komen in actie tegen textielverspilling

Vanaf 12 september gaan kinderen van tien Haarlemse basisscholen de strijd aan met textielafval. Zij gaan bijna een maandlang zoveel mogelijk oud en kapot textiel inzamelen om te repareren of te recyclen.

Buurtbewoners worden bij het project betrokken. Zij kunnen vanaf maandag 12 september hun kapotte en niet meer gedragen kleding aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

Een betere wereld begint in je kledingkast

De inzameling van textiel kan stukken beter! Per jaar belandt zo’n tien kilo textiel per Nederlander in de vuilnisbak. Of kleren blijven jaren in de kasten hangen. Jammer! De meeste kleding is goed genoeg voor een tweede ronde. 

Maar ook textiel dat wél wordt ingezameld is niet altijd meer geschikt om te recyclen. Mensen gooien vaak vies en nat textiel in de container en dat maakt hergebruik moeilijk of zelfs onmogelijk. De Textiel Race wil bij kinderen en hun omgeving bewustzijn creëren over het belang van recycling en hergebruik.

Leerzaam
Tijdens de race leren kinderen op een interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van de textielproductie op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recycling. Na een gastles door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van hun stad. 

De Textiel Race Haarlem vindt plaats van 12 september tot en met 6 oktober. De scholen die meedoen zijn: De Globe, De Zuidwester, IKC Schalkwijk, OBS De Piramide, OBS De Kring, De Trapeze, Vrije School Kleverpark, OBS Bos en Vaart, Sint Bavo Eemstraat en De Talenten. 

De race is een initiatief van Gemeente Haarlem, Spaarne Werkt en Spaarnelanden. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers komt. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled. Dit bespaart veel energie en grondstoffen!

Voor meer informatie kijk op: www.haarlem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *