Lees voor

Hackathon over Circulair Textiel

20 oktober vond een geslaagde hackathon met leerlingen van Het Eerste Christelijk Lyceum (ECL) plaats! Het onderwerp van de hackathon? Circulair Textiel.

Haarlem won in 2022 de prijs voor de meest innovatieve middelgrote stad van Europa (‘The European Rising Innovative City Award’). In het kader hiervan worden er een aantal innovatieve projecten met jongeren georganiseerd. De hackathon is daar een voorbeeld van.

Ruim 100 leerlingen verdiepten zich in de vraag: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren meedoen aan het circulaire textiel systeem van Haarlem?’ De groepjes die aan het eind van de dag de beste ideeën aan de jury presenteerden, mochten hun idee op het podium komen toelichten.

Dit waren de winnende ideeën:
👉 Organiseer een workshop over het repareren en upcyclen van kleding en koppel dit aan de CKV-lessen op school
👉 Verhoog de btw op fast fashion en verminder de reclame op fast fashion verlaag daarentegen de btw voor de producten van tweedehandskledingwinkels
👉 Sorteer de tweedehands kleding in de winkel per stijl, dus een aparte (hoek in de) winkel voor vintage, streetwear, 80’s, 90’s en Y2K
👉 Organiseer een kledingruilfeest (thuis, op school of in de stad)

Er waren nog meer goede ideeën! Zoals het heffen van statiegeld op kleding, ontwerpen van meer tijdloze collecties, het opzetten van een hippe kringloopwinkel voor jongeren in het centrum van Haarlem en het ontwikkelen van een speciaal logo voor kleding die goed recyclebaar is. De dag werd georganiseerd door ons georganiseerd, in samenwerking met Young Innovators Nederland, Technotrend Foundation, Spaarne Werkt, Daniëlle Schouten, het Eerste Christelijk Lyceum en popcentrum Slachthuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *